Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Wat heb ik aan een automatische kippendeur?

De automatisch kippendeur zorgt ervoor dat het deurtje van het nachthok volledig automatisch wordt geopend en gesloten. Het biedt veel gemak. Je hoeft het nu niet meer zelf te doen, je kunt nooit meer vergeten om het hok dicht te doen. Maar je kan nu ook met gerust hart een weekend weg zonder dat je de buurman hoeft te vragen of bang hoeft te zijn de vos in het hok te vinden.

Waarom een automatisch kippenluik?

Kippen zijn vaak het slachtoffer van roofdieren. Vossen, marters maar ook ratten kunnen kippen aanvallen en doden. Met een nachthok worden jouw kippen beter beschermt tegen deze roofdieren, maar dan moet je niet vergeten het hok dicht te doen. Met behulp van een automatisch kippenluik kun je nooit meer vergeten om het luik te sluiten. Je kunt gewoon uitslapen of een aantal dagen weggaan, de deur wordt volledig automatisch geopend en gesloten. Hierdoor verklein je de kans op een aanval van roofdieren op jouw kippen.
Door een automatisch kippenluik, zal je zelf kunnen bepalen wanneer het kippenhok opengaat. Hierdoor kun jij dus bepalen wanneer de haan gaat kraaien. Zo kun je geluidoverlast besparen en word je zelf ook niet wakker van het gekraai.

Hoe werkt een automatische kippenhok opener?

Meestal wordt het luikje van een kippenhok handmatig gesloten met behulp van een touw. Eigenlijk werkt een automatische kippenhok opener hetzelfde. Dit apparaat trekt ook aan een touw of laat juist het touw gaan en zorgt er zo voor dat het kippenhok geopend of gesloten wordt en blijft.

Met een klok of met een sensor?

De meeste automatische hokopeners werken met behulp van een klok. Hierbij stel je zelf in op welk tijdstip het kippenluik open en op welk tijdstip het kippenhok dicht moet gaan. Er zijn ook modellen die werken met een lichtsensor. Hierbij registreert de sensor hoeveel licht er is en handelt daarnaar; wanneer het donker is, wordt het hok gesloten en wanneer het licht is, wordt het hok geopend. Een lichtsensor moet wel op een plek geïnstalleerd worden waar daglicht is. Ook moet er geen kunstmatig licht op de sensor vallen.

Het is belangrijk dat je het hok niet te vroeg sluit, het moet al even donker zijn. Anders loop je het risico dat er nog kippen buiten het nachthok rondlopen. Bij automatische hokopeners met een lichtsensor heb je dit probleem niet, deze apparaten hebben vaak een vertraging van een half uur, waardoor alle kippen al op stok zitten.

Maar is zo'n automatische hokopener dan helemaal ideaal?

Dat niet! Er zijn zeker een aantal nadelige gevolgen aan een automatische hokopener. Door zoveel automatisch te laten doen, zie je je kippen misschien minder. Het is belangrijk om regelmatig je kippen te bestuderen, alleen zo kun je afwijkend gedrag ontdekken en ingrijpen.
Wanneer je zelf je kippenhok sluit, kijk je natuurlijk altijd eerst even of alle kippen wel binnen zijn. Dat gebeurt niet wanneer het deurtje automatisch sluit, daarom zouden kippen buitengesloten kunnen worden. In de praktijk valt dat heel erg mee. Als je ervoor zorgt dat het luik dichtgaat wanneer het al een tijdje donker is, zullen de kippen meestal wel al in het nachthok zitten.

Wat voor merken zijn er die automatische kippenhok openers verkopen?

Een automatisch kippenluik kopen doe je niet zomaar. Er zijn verschillende varianten van verschillende merken met allemaal andere specificaties. Bekende merken zijn Chickenguard, JT, Titan en VSB. Op de redactie hebben we modellen van Chickenguard gekregen om te bekijken. In een nieuw artikel zullen we die aan een flinke test onderwerpen. Maar eerst even de verschillende versies. Dit is bij de andere merken vergelijkbaar.

Chickenguard standaard: dit model kan deurtjes tot 1kg optillen. Het model heeft alleen een timer. Daarnaast is het hok met een druk op de knop te openen of te sluiten. Je hebt een versie op batterijen en een versie op netspanning.
Chickenguard premium: ook de premium variant kan deurtjes tot max 1kg optillen. De premiumversie heeft wel een timer en een lichtsensor, waarvan de lichtsterkte waarbij het apparaat in werking moet treden is in te stellen. Ook dit model heeft een versie op netspanning en op batterij.

Chickenguard Extreme: voor de echt zware deuren zijn in er de Chickenguard extreme. Deurtjes tot 4kg zijn geen probleem. Het model heeft net als bij het premium model een timer en een lichtsensor waarvan de lichtsterkte is in stellen. Ook bij dit model is er een versie met batterij en een versie met aansluiting op netspanning.

Heb je wat aan dit artikel? Als je een vraag of opmerking hebt, zouden we het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Deel dit artikel
Picture of Kippen.nl

Kippen.nl

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Reacties

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen