Wist jij dat een kip dezelfde kleur eieren legt als haar oor?

De meeste kippenhouders weten dat de kleur van de eischaal van een kip grotendeels afhangt van het ras. Sommige rassen produceren vrijwel witte eieren, andere rassen produceren donkerbruine eieren.

Wat minder mensen weten, is dat je aan de kleur van het oor van de kip vaak al kunt zien welke kleur de eischaal gaat krijgen. Alleen bij de Penedèshoen en Empordanesakip is dit niet het geval.

Maar waarom is de oorkleur hetzelfde als de kleur van de eischaal?

Allereerst is het misschien goed om te kijken naar de locatie van de oren van de kip. Ze steken namelijk niet uit zoals bij ons, maar zijn redelijk goed verborgen onder kleine veertjes. Hierdoor kan het zijn dat je ze niet zo maar opmerkt.

Meestal kan je de oorlel van de kip wel goed zien. Deze zit direct onder het oog aan weerszijden van het hoofd. Bij de ene kip is deze groter dan bij de andere, maar vrijwel altijd kun je een lelletje onderscheiden.

Heeft de overeenkomende oor- en schaalkleur een functie?

Omdat er weinig onderzoek is gedaan naar dit fenomeen, weten we nog steeds niet helemaal wat de relatie tussen de twee is. Het lijkt er in elk geval op dat dezelfde kleurstoffen die de kip meegeeft aan de eischaal ook tot uiting komen in het oorweefsel, maar niet perse andere lichaamsdelen.

Waarom de kip genetisch zo in elkaar zit en of dit een speciale functie dient is een raadsel. Voor een kippenhouder is het in elk geval een gemakkelijke manier om te weten te komen hoe de eieren eruit gaan zien.