Het ideale legnest voor kippen

Legnesten zijn een belangrijk onderdeel bij de huisvesting van kippen. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om een goed kippenlegnest aan te schaffen of te bouwen.

Waar moet een goed legnest aan voldoen?

Een goed legnest…

  • Laat de kip zich veilig voelen, meestal door gesloten zijde
  • dient voor de gemiddelde kip 30x30x30 centimeter te zijn
  • heeft eventueel een bovenkant die schuin afloopt zodat het schoon blijft
  • staat iets van de grond (10-40 centimeter)
  • heeft geen kieren
  • is ongeveer even hoog als de andere legnesten in het hok

Daarnaast is het belangrijk dat je ongeveer één legnest per drie hennen hebt. Voor grotere kippenrassen is het beter als de legnesten ook groter zijn, 40 bij 40 centimeter zou een geschikte maat zijn. Voor krielkippen mogen de legnesten kleiner zijn. Het belangrijkste is dat de hennen ongestoord een ei kunnen leggen.

Een goed kippenlegnest, een stukje van de grond, een beschutte ruimte om eieren te leggen, en makkelijk toegankelijk door de klep open te doen. De schuine kap zorgt ervoor dat de kippen er niet op kunnen zitten.
In dit legnest voelen de kippen zicht beschut. Toch hebben bloedluizen veel verstopplekken tussen de kieren van de gekromde planken.

Waarom een goed legnest belangrijk is

Het leggen van eieren duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Om veilig een ei te kunnen leggen, zoekt de hen een rustige en veilig plek uit. Wanneer je de kippen los hebt lopen en geen veilige plek hebt waar ze hun eieren kunnen leggen, zal je waarschijnlijk overal eieren terugvinden. Deze eieren kunnen al dagen oud zijn en het kan voorkomen dat je ze helemaal niet vindt. Om dit te voorkomen, maak je gebruik van een legnest. Een goed legnest zorgt voor een veilig plek, waar je kip graag haar eieren legt.

‘’Bloedluizen nestelen zich in kieren en naden. Voorkom dat bloedluizen zich in het legnest kunnen nestelen door te kiezen voor een goed legnest, zonder naden. ‘’

Bloedluizen kunnen voor veel overlast zorgen bij kippen. Ze komen erg veel voor bij  pluimvee omdat het hok vaak ook wilde vogels aantrekt en kunnen ervoor zorgen dat je kippen bloedarmoede krijgen. Overdag verstoppen bloedluizen zich in kieren en naden. Door zoveel mogelijk naden af te sluiten, zorg je ervoor dat bloedluizen zich moeilijker kunnen verstoppen. Zo kun je mogelijk voorkomen dat bloedluizen zich nestelen in jouw kippenhok en wordt het bestrijden gemakkelijker.

Mijn kippen trappen of pikken de eieren kapot

Niet alle kippen zijn even voorzichtig met hun eigen eieren. Sommige kippen hebben de vervelende eigenschap om de eieren kapot te pikken omdat ze een keertje de inhoud hebben geproefd en dit wel erg lekker vonden. Andere kippen zijn onhandig en trappen hem kapot of maken de eieren erg vies. Maak dan (of koop, zoals de foto hierboven) een legnest met een apart vakje waar de eieren naar toe rollen als ze gelegd zijn. zo kunnen de kippen er niet bij en kunnen de eieren niet beschadigen. Laat het plankje niet te schuin lopen want dan zal het ei kapot rollen.

Het juiste nestmateriaal

Kippen zijn niet kieskeurig. Stro, hooi, zaagsel of niks.. voor het eieren leggen moeten de kippen een veilig gevoel hebben en het idee dat de eieren uit kunnen komen. Dat zullen ze al snel belonen met een vers eitje. Tabakstelen zijn een goede aanvulling. Door de geurt houd dit de bloedluizen weg.

Een schoon legnest

Kippen zitten dagelijks in het legnest. Een vies nest, vol met uitwerpselen kan ziektes overbrengen op de andere kippen en de eieren vis maken. Houd het nest schoon door met regelmaat het nestmateriaal voor de kippen te verschonen. Gebruik je de eerder genoemde tabakstelen of nestkruiden om op reuk ongedierte te verjagen dan werkt dat minder goed als het naar kippenpoep stinkt. Een legnest als hiernaast vraagt ernaar om schoon gemaakt te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *