Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

Calciumtekort… Hoe krijg je sterke eierschalen én een gezonde kip?

Als kippenhouder wil je het liefst eieren met een mooie sterke schaal. De kwaliteit van de schaal kan achteruitgaan als de kip te weinig calcium krijgt. Dit kan leiden tot windeieren. Maar hoe voorkom je dit?

Waarom is calcium zo belangrijk?

Tijdens de legperiode van  kippen is het erg belangrijk dat ze extra calcium binnen krijgen. Dit is voor hen een belangrijke bron voor het maken van eierschalen. Het toedienen van meer calcium maakt de kwaliteit van de eischaal beter. Als de kippen niet genoeg kalk (calcium) binnenkrijgen, kunnen de eierschalen erg slap worden en kunnen er windeieren ontstaan. Windeieren zijn eieren waarbij er geen eischaal aanwezig is. Het ‘ei’ zit dan enkel verpakt in de vruchtzak. Als een kip langdurig te weinig calcium binnenkrijgt, gaat het lijf calcium onttrekken uit het skelet. Oudere kippen hebben nog meer calcium nodig, omdat zij de calcium slechter op kunnen slaan in de botten.

Hoe weet je of je kip genoeg calcium krijgt?

Als eerste kan je dit zien aan de eieren die de kippen leggen. Als deze minder hard zijn dan je gewend bent, hebben de kippen hoogstwaarschijnlijk een calciumtekort. In een drastischere vorm zou de eischaal compleet missen en kan je de binnenkant van het ei zien (windei). Ook kan je calciumtekort herkennen aan het gedrag van je kippen. Als je kippen regelmatig door hun poten heen zakken. kan dit een teken zijn dat ze een calciumtekort hebben. Zodra de kippen te weinig calcium ontvangen, trekt het lijf calcium uit de botten, hierdoor worden de botten minder stevig en zakken kippen er makkelijker erdoorheen.

Hoe los je een calciumtekort op?

Als je erachter komt dat jouw kippen een calciumtekort hebben, kan je meerdere dingen proberen. Kippen hebben netto ongeveer 2 gram calcium nodig. Dit kan je toedienen door je kippen calciumrijk voer te geven. Ook kippengrit is een goed middel om ervoor te zorgen dat je kippen meer kalk binnenkrijgen. Kippengrit bestaat uit gemalen schelpen die veel kalk bevatten. Dit kan je mengen met het voer, maar ook los strooien in de hen/het hok. Zelf zou je ook eierschalen kunnen malen en voeren aan de kippen, om het calciumtekort op te lossen. Werkt dit allemaal niet, dan kan het zijn dat de kippen wel genoeg calcium krijgen, maar het niet goed kan opnemen. Hiervoor kan je de kip vitamine D geven, dit spoort het lijf aan om de kalk op te nemen.

Calciumoverschot

Toch moet je niet te overmoedig je kippen op allerlei soorten manieren extra calcium toedienen, een haan kan namelijk een calciumoverschot krijgen. Een calciumoverschot bij een haan kan te herkennen zijn aan blauwe plekken op de kam (blauwe kam ziekte). De haan is dan vergiftigd door te veel eiwitrijk voedsel. Waar een hen calcium kan omzetten in eierschalen, kan de haan niks met overtollig calcium. Mocht dit bij jou het geval zijn, hou de haan dan uit de buurt van calciumrijk voer en andere extra calcium toevoegingen. Veel calcium is voor een hen ook niet goed. Het opnamemechanisme van de hen kan lui worden. Hierdoor kunnen ze het calcium uit het voer niet meer goed opnemen.

Wil je nog meer te weten komen over de voeding en het dieet van je kippen lees dan het handboek.

Deel dit artikel
Foto van Kippen.nl

Kippen.nl

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Reacties

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen