Hoofdstuk 4: Hokken en rennen
Het maakt niet uit welke kippenras je kiest, ze hebben een nachthok nodig. Het huisvesten van kippen gaat verder dan het bieden van onderdak. Een hok biedt een veilige warme/koude plek voor de kip om te schuilen en slapen. Het komende hoofdstuk verteld de aandachtspunten van kippenhuisvesting. Van het kiezen van het juiste kippenhok tot het creëren van een ideale leefomgeving.
Hoe groot moet het hok voor mijn kippen zijn?
Bij de aanschaf van een kippenhok is het belangrijk dat het hok de juiste grootte is voor jouw kippen. Overdags lopen kippen voornamelijk buiten, maar ’s nachts verblijven ze in een nachthok. Een nachthok voor een krielkip moet per kriel minimaal 0,25m² zijn en voor een gewone kip is minimaal 0,5m² per kip het beste. Verder hebben kippen gedurende de dag ruimte nodig om rond te scharrelen, hiervoor geldt minimaal 0,5m² voor krielen en minimaal 1,0m² voor gewone kippen. Deze maten zijn gebaseerd op de gemiddelde grote van kippen en krielen. Als je kippen dus een stuk groter zijn dan het gemiddelde, zoals de Brahma, is het minimum van 0,5m² te weinig. Neem in dat geval een groter hok. Een erg kleine kriel, als de Serama, kan je ook houden in een hok kleiner dan het gemiddelde. In de winter kan een kleiner hok ook voordelig zijn. Doordat de ruimte kleiner is wordt deze sneller warmer door de lichaamswarmte van de kippen, dan bij een groter hok. Houd wel in gedachte dat kippen beter gedijen in een grotere ruimte, geef indien mogelijk je kippen meer ruimte dan wat zij minimaal nodig hebben.
Wat voor type hok is het beste?
Elk type heeft zo zijn voor -en nadelen. Een houten nachthok is esthetisch aantrekkelijk en biedt betere isolatie, maar kan gevoeliger zijn voor vocht. Aan de andere kant is een metalen hok eenvoudiger te onderhouden, heeft het een betere ventilatie, maar kan duurder zijn dan een houten variant. Sommige kippen kunnen minder goed tegen bepaalde weersomstandigheden,
kippenrassen zoals de Zijdehoen kunnen gevoeliger zijn voor vocht vanwege hun specifieke verenstructuur. Er is dus geen hok die beter is dan de ander, het is maar net wat jij wilt en het beste is voor jouw kippen.
Waar moet een hok aan voldoen?
Je kan ook zelf een hok bouwen, let hierbij goed op dat het hok genoeg kan ventileren en dat er geen direct zonlicht op de kippen terecht komt. In de zomer schuilen ze namelijk in het nachthok om af te koelen. Ook is het belangrijk dat het materiaal van het hok glad is, op deze manier kunnen parasieten als bijvoorbeeld de bloedluis zich minder goed nestelen. Om een optimale temperatuur in het hok te behouden, is het belangrijk dat het hok goed geïsoleerd is. Sommige kippen kunnen vliegen, een goede omheining kan van belang zijn.
Wat is de beste plek voor mijn kippenhok?
Bij het kiezen voor een plek voor het kippenhok zijn er een aantal dingen waar je rekeningen mee moet houden. Als eerste moet een hok zoveel mogelijk uit de tocht staan. Ook moet er binnen het hok en de ren genoeg schaduwplekken zijn, waar de kippen kunnen afkoelen in de zomer. Plaats bij voorkeur het kippenhok met de voorkant naar het zuidoosten gericht. Op deze manier kunnen de kippen genieten van de ochtendzon, terwijl het hok gedurende het warmste deel van de dag in de schaduw staat.
Wat heb ik verder nodig in het kippenhok?
Voor de inrichting van het kippenhok heb je diverse dingen nodig. Om de basisbehoeften te vervullen hebben ze een voer- en drinkbak nodig. In de winter is het belangrijk dat je hierbij een drinkbakverwarmer aanschaft, anders bevriest het water en kunnen de kippen niet drinken. Verder is het belangrijk dat zowel in het hok als in de ren de kippen kunnen lopen op de juiste bodem. In het hok kan je hiervoor goed beukensnippers of zaagsel gebruiken. In de ren kan zand, gras of aarde voldoende zijn, is dit er niet, het meest geschikte is dan om beukensnippers in de ren te gebruiken. Het zit in het instinct van kippen om zandbaden te nemen. Kippen hebben baat bij het nemen van een zandbad, het maakt het moeilijker voor ongedierte om te overleven op de kip en het onderhoudt het verenkleed.
In hoofdstuk 6 ‘Verzorging’ is meer informatie te vinden over het onderhouden van de hokken.
Legnesten zijn essentieel voor het kippenhok. Hierin leggen de kippen hun eieren, die kunnen dan niet beschadigen of vies worden. Leg hierin ook een laagje zaagsel, zodat de eieren zacht neerkomen én het voor de kippen een prettige plek is om te leggen.
Zie voor meer informatie hierover hoofdstuk 7 ‘Eieren’
Tevens is het ook van belang dat kippen zich niet gaan vervelen. Dit kan te tackelen door ervoor te zorgen dat ze genoeg rond kunnen lopen en ze toegang hebben tot speelgoed. Zo kan een kippen schommel of activiteitencentrum al wonderen doen. Daarnaast zijn ook zitstokken een goede aanvulling, hier kunnen ze op springen en klimmen. Andere producten die geschikt zijn voor de verrijking van kippen zijn spiegels, takken, bloempotten en snackballen.
Hoe bescherm ik mijn kippen tegen roofdieren en ongedierte?
Een fijnmazig hek om de kippenren heen werkt goed om roofdieren en ongedierte buiten de deur te houden, ook een deur in het nachthok helpt hierbij. Verder kunnen ongedierte aangetrokken door de geur van etensresten en ontlasting. Je kan de geur hiervan maskeren door bijvoorbeeld lavendel in het hok te hangen. Op deze wijze is het voor ongedierte onaantrekkelijk om een bezoekje te brengen bij je kippen. Een ongedierte die ook vaak voorkomt is de bloedluis, deze kan je het beste preventief tegengaan. Nestkruiden en tabaksnippers geven een geur af die de luis afschrikt. Ook helpt het als het hok droog is, natuurkalk kan hier eventueel extra bij helpen. Komen ze nou toch in je hok, dan is diatomeeënaarde een ideale oplossing.