Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Handboek

Handboek: 'Kippen houden'

Welkom in de fascinerende wereld van kippenhouden, waar je gevleugelde vrienden niet alleen een bron van verse eieren zijn, maar ook vreugde brengen in achtertuinen over de hele wereld. In dit handboek vind je alles over de praktische aspecten en de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het houden van kippen.

10.000 jaar geleden ontstond de kip, met als voorouder de Chinese Bankivahoen. Sinds die tijd zijn er steeds meer bij gekomen met nu en totaal van 400 soorten. Door de eeuwen heen heeft dit diertje een speciale plek veroverd in de harten van mensen, zowel door zijn bijdrage aan voedselproductie als door zijn charmante karakter. Of je nu streeft naar een meer duurzame levensstijl, overweegt om een kudde kippen te houden, of gewoon je kennis wilt vergroten, dit handboek is geschikt voor jou.

Het handboek gaat niet enkel in op de basisprincipes van kippenhouden, zoals huisvesting, voeding en gezondheidszorg, maar bieden ook inzichten om je te helpen bij het kiezen van een kippensoort die bij jouw wensen passen.

Kippen zijn dieren die beschikken over vele karaktereigenschappen. Elk soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Waarbij de ene kip het liefst alleen gelaten wordt, vind de ander het prettig om op schoot geaaid te worden. Iets wat wel alle soorten kenmerkt is hun wens om rond te scharrelen. Zoekend naar voedsel krabben ze met hun poten de grond los en speuren ze met hun snavel naar eetbare zaken. Uiteraard staat ook het ei symbool voor de kip. Zodra het kakelen klinkt, is het moment aangebroken om naar het hok te gaan, waar jouw verse eitjes op je liggen te wachten. Een droom voor elke ei liefhebber. Wil je in plaats van een ei op brood een kuikentje, dan heb je een haan nodig. Deze mannetjes kip bevrucht de eierdooier, waarna de vrouwtjes het ei afmaken.

Binnen een groep kippen, ook wel toom genoemd, bestaat een pikorde. Dit houdt in dat elke kip een eigen positie heeft binnen een groep. De kip met de hoogste positie mag iedereen pikken en de laagste positie mag door iedereen gepikt worden. Bovenaan staat, indien die er is, altijd de haan. De haan heeft het gezag over de hennen en beschermd hen. Als er geen haan is neemt een hen het voortouw. De vrouwtjes leven over het algemeen stabiel en tonen zelden agressief gedrag in tegenstelling tot de mannetjes. Wanneer er meerdere hanen in een toom zijn, strijden zij om de hoogste positie binnen de toom. Vandaar ook het gezegde haantje-de-voorste, bij mensen is er iemand die altijd overal als eerst bij wil zijn net als één kip die altijd bovenaan wil staan.

Hoewel het houden van kippen plezierig is, komen er helaas ook minder leuke taken bij kijken. Denk aan het schoonmaken van het nachthok en het legnest. Daarnaast vergt de zorg voor kippen tijd en energie. Overweeg dus goed of je bereid bent om de benodigde inspanning te leveren voordat je aan kippen begint.

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.