Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Hoofdstuk 2: Karakter

Hoofdstuk 2: Karakter

In dit hoofdstuk ontdek je hoe kippen het gedrag van kippen in elkaar steekt, hoe de rollen onderling zijn verdeeld en welke kip het beste bij je past. Hoewel kippen vaak als simpele, eenvoudige dieren worden beschouwd, bezitten ze een groot assortiment aan persoonlijkheden en gedragingen.

Wat zijn de karakterkenmerken van kippen?

Kippen vertonen diverse karakterkenmerken die variëren afhankelijk van het ras en de omgeving. Over het algemeen zijn kippen sociale dieren die goed gedijen in groepen, het is dan ook een groepsdier. Daarnaast kunnen ze aanhankelijk, waakzaam en nieuwsgierig zijn. De mate hierin verschilt wederom per soort. Verder houden kippen van structuur, ze voelen zich comfortabeler wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten.

Wil je het karakter weten van een bepaald kippensoort, bekijk dan onze kippenrassen.

Hoe werkt de sociale hiërarchie en groepsdynamiek van kippen?

De pikorde is de hiërarchie die in een toom bestaat. Dit houdt in dat sommige kippen dominant kunnen zijn en andere weer onderdanig. Terwijl binnen een groep hennen de hiërarchie vrij stabiel is, is bij hanen dit totaal niet het geval. Bij meerdere hanen in een ren kunnen er al snel gevechten tussen de hanen ontstaan. Dit haantjesgedrag zet zich voort tegenover de vrouwtjes. De haan is de leider en bodyguard van de hennen. Als er een haan ontbreekt neemt een hen zijn taak over en is ze een hennetje-de-voorste.

Hoe maak ik kippen tam?

Het tam maken van kippen is goed mogelijk, wel vergt het geduld en consistentie. Begin als ze nog jong zijn met het tam maken van je kippen, hoe langer je wacht des te moeilijker het wordt. Het is belangrijk dat je rustig te werk gaat en geen schichtige bewegingen maakt of niet hard praat. Start met het zacht aaien van je kip, als de kip rustig en comfortabel is. Wanneer de kip ontspannen is kan je proberen de kip voorzichtig op te pakken. Praat tijdens het oppakken zachtjes met de kip, op deze manier leert ze je stem kennen. Blijf kalm als de kip weerstand biedt, en ga niet over hun grenzen heen. Verder is het aan te raden om een kip beloningen te geven in de vorm van voedsel, zij zien een gebeurtenis waarbij ze voedsel krijgen namelijk als een positieve ervaring. Dit kan ervoor zorgen dat ze minder weerstand bieden en sneller tam worden. Het handtam maken van een kip heeft als voordeel dat je de kip gemakkelijker kan oppakken, wat controles op parasieten gemakkelijker maakt.

Hoe kies ik de juiste kippen?

Het kippensoort vinden dat bij jou past kan lastig zijn. Daarom hebben wij voor jou een aantal kippenrassen op een rij gezet. Zo kan je goed uitzoeken welke kippen jij het beste mee naar huis kan nemen.

Laatste blogs

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.