In het najaar worden de dagen korter en het weer kouder. Voor kippen is dit het moment dat de rui wordt ingezet. Dit is een proces waarbij de oude veren vervangen worden door nieuwe veren die de kippen warm houden tijdens de winter.
Het ruiproces kan wel acht weken duren en is erg intensief voor de kip. In deze periode is de kip vatbaarder voor ziekte en stoppen ze meestal met het leggen van eieren. Tijdens de rui kunnen kippen zielig ogen, ze zijn minder actief, hebben geen mooi verenkleed en zijn enigszins verzwakt. Dat is geheel normaal, maar het is goed om ze tijdens dit ruiproces enigszins te begeleiden.
Waarom gaan kippen in de rui?
Een gezonde kip heeft een mooi, vol verenkleed. Waarom moeten die veren dan zo nodig vervangen worden, juist als het kouder wordt? De reden is dat het verenkleed meestal enigszins versleten en uitgedund is, zelfs als dit op het eerste oog niet zo lijkt.
Door het korter worden van de dagen merken je kippen dat de winter eraan komt, en daar willen zij zich goed op voorbereiden. Door een geheel nieuw verenkleed te maken, trekken ze als het ware een nieuwe jas aan.
Hoe verloopt de rui precies?
Op welk moment de rui precies begint verschilt per dier, maar vaak is dit ergens tussen augustus en november. In ongeveer vier tot acht weken tijd vervangt de kip alle veren. Soms kan de kip in korte tijd een hoop veren verliezen, waardoor het hok vol ligt met veren.
Wanneer je dit proces voor het eerst meemaakt kan dat soms even schrikken zijn, omdat de kip er zelf vaak maar zielig bijzit tussen al die veren. De kip oogt vaak wat bleker en maakt minder geluid. Ook kan de kip gewicht verliezen, maar soms is dit ook simpelweg optisch bedrog, omdat het verenpak dunner is.
Het gehele proces is volkomen normaal en verloopt vrijwel altijd zonder problemen. Omdat het ruien wel erg intensief is voor het dier, is het in deze periode wel belangrijk om ziektes te voorkomen.
Hoe ondersteun ik kippen tijdens de rui?
Om ervoor te zorgen dat de kip zich zo goed mogelijk voelt tijdens de rui, is extra zorg verstandig. Zorg ervoor dat het hok goed wordt schoongemaakt, want tussen de veren en het strooisel kunnen makkelijk ziektekiemen terechtkomen. Ook is het belangrijk dat de kippen goed beschut kunnen zitten en het kan verstandig zijn om het hok iets bij te verwarmen, dit omdat de kip een dun verenpak heeft.
Hoewel je er niet aan kunt ontkomen dat de kippen tijdelijk een lagere weerstand hebben, kun je deze wel zo hoog mogelijk houden met speciaal ruivoer. Dit voer bevat extra vitaminen, kalk en vezels, zodat de kippen aan niets tekortkomen en alle energie kunnen steken in het verversen van de veren.
Het is verstandig om de kippen tijdens het ruiproces niet bloot te stellen aan extra stress, zoals een verhuizing. Stress verlaagt de weerstand namelijk nog verder. Niet alleen kan het de rui vertragen, ook verhoogt het de kans op infecties.
Problemen tijdens de rui
Meestal verloopt de rui zonder problemen en zitten je kippen binnen de kortste keren weer gezond in de veren, maar soms treden er toch problemen op.
Kippen kunnen soms vervroegd in de rui gaan. Het gevolg hiervan is dat het proces een stuk langer aanhoudt (soms wel maanden) en de kippen in deze periode continu zwak en vatbaar zijn voor infecties. Ook kunnen de kippen op een normaal moment starten met de rui, maar hierin blijven hangen. Geef in beide gevallen voer met extra vitaminen, kalk, eiwitten en vezels, zodat de rui zo snel mogelijk wordt afgerond.
Omdat de kippen zich niet prettig voelen tijdens de rui, kan dit ook tot spanningen leiden binnen een groep kippen. Zijn de kippen veel op elkaar aan het inpikken en krabben, dan is het goed om de groep te verdelen over twee verblijven. Vermoed je dat dit kan gaan gebeuren, dan is het goed om de dieren al voor de rui te verplaatsen, zodat ze tijdens de rui zelf zo veel mogelijk rust krijgen.
Is het ruiproces afgerond, dan zijn je kippen weer helemaal de oude en worden er ook weer (meer) eieren gelegd.
Rui door stress
Hoewel de rui een jaarlijks terugkerend iets is, kan het ook voorkomen dat op bepaalde delen van het lichaam de veren uitvallen. De boosdoener hiervan is stress. Een voorbeeld hiervan is nekrui. De kip zit dan prima in de veren, maar heeft wel een kale nek.
Reacties