Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Hoofdstuk 1: Aanschaf

Hoofdstuk 1: Aanschaf

Welkom bij het allereerste hoofdstuk van het handboek. En misschien zelfs wel gelijk de belangrijkste, zonder kippen wordt het namelijk lastig om kippen te houden. Bij de aanschaf van kippen is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Welke dingen dit zijn en hoe goede kippen kan vinden, wordt in dit hoofdstuk uitgelegd.

Waar kan ik kippen kopen?

Je hebt de knoop doorgehakt, er komen een kippen in je tuin. Maar waar haal je nou die beestjes? Bij de aanschaf van kippen heb je de keuze uit verschillende opties. Je kan kippen kopen via winkels en hobby fokkers. Beide hebben hun eigen positieve en negatieve aspecten. Winkels kopen hun kippen in bij grote fok bedrijven die gericht zijn op het produceren van zoveel mogelijk kippen. Als je kippen koopt via een winkel heb je sneller de kippen in huis, winkels zijn toegankelijker en de kippen zijn op voorraad. Je gaat dus gegarandeerd met kippen naar huis. Bij een hobby fokker is dit niet altijd het geval zij zijn vaak afhankelijk van het broedseizoen en fokken voor hun plezier, daarbij zijn zij minder gericht op aantallen meer op kwaliteit. Het kopen bij een erkende fokker heeft nog andere voordelen. Fokkers hebben vaak uitgebreide kennis over het betreffende ras en kunnen daardoor goede adviezen geven. Ook is het contact meestal laagdrempelig en kan de fokker ook na de aankoop ondersteuning geven.

Opzoek naar een fokker die jouw gewenste ras verkoopt? Bij ons vind je een fokker die bij u past.

Hoe weet je of een fokker betrouwbaar is?

Je weet nooit zeker of een fokker daadwerkelijk een betrouwbaar is. Door goed op te letten en wat onderzoek kan je uitsluiten welke fokkers te vertrouwen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar recensies, die geven inzicht in ervaringen van anderen. Ook lidmaatschap bij een pluimvee- of landbouwverenigingen kan een teken zijn dat de fokker betrouwbaar is. Verder is het verstandig om de fokkerij te bezoeken. Hier kan je de leefomstandigheden van de kippen beoordelen en gemakkelijk vragen stellen. Korte afgeraffelde reacties kunnen een teken zijn van weinig kennis en daarbij een onbetrouwbare fokker.

Hoe weet ik of kippen gezond zijn?

Als je op bezoek gaat bij een fokkerij om een kip te kopen is het handig om te weten hoe je gezonde kippen herkent. Rondscharrelen en zoeken naar voedsel zit in het instinct van een kip. Ze springen rond en zijn veel met elkaar bezig. Bij afwijkend gedrag kan het zijn dat de kippen niet goed in hun vel zitten. Dit kan onder andere liggen aan een verkeerde omgeving en ziekten. Je kan een zieke kippen naast sloom en versuft gedrag herkennen aan hun doffe verenkleed. Deze wordt door de kippen minder goed onderhouden waardoor het kleed minder glanst. Let dus bij een bezoekje aan de hobby fokker goed op de activiteit en veren van de kippen.

Hoe vervoer ik kippen?

Het beste is om je kippen te vervoeren in een speciale kippenkrat of transportkist. Deze zijn ervoor gemaakt om kippen te vervoeren en bevatten genoeg gaten voor voldoende frisse lucht. Voornamelijk bij regelmatig gebruik is een transport kist de moeite waard. Als je maar een enkele keer kippen hoeft te vervoeren, is het ook mogelijk om ze in een doos te vervoeren. Zorg wel dat er genoeg ruimte is en dat er genoeg luchtgaten zijn voor de kippen. Let daarnaast op dat het tijdens het vervoeren niet te warm wordt voor de kippen, ze zijn namelijk gevoelig voor oververhitting. Zet in de auto dus in de zomer de airco aan, en in de winter de verwarming zacht.
Transsportkisten test 2

Hoe voeg ik een nieuwe kip toe aan een bestaande groep?

De ‘originele’ kippen kunnen een nieuweling zien als een dreiging en haar aanvallen. Het is daarom handig om de nieuwe kip overdag apart te houden van de andere kippen. Het introduceren van een nieuwe kip in een bestaande toom (een groep kippen) verloopt vaak soepeler als dit wordt gedaan in het donker wanneer de kippen op hun stokken zitten. Op deze manier zien ze elkaar niet direct en blijven ze over het algemeen rustiger, waardoor ze eerst aan elkaars geur kunnen wennen. De volgende dag, wanneer de kippen elkaar ontmoeten, zullen ze elkaar doorgaans sneller accepteren. Als er aanvankelijk nog spanning is, herhaal deze introductieprocedure totdat de kippen elkaar zonder problemen verwelkomen. Wil je een haan toevoegen aan de toom, zorg er dan voor dat deze volwassen is, een puberhaan wordt minder snel geaccepteerd.

Wat kost het houden van kippen?

Het houden van kippen is vrij goedkoop, je bent maandelijks per kip 1,5 euro kwijt aan voer en bodembedekking. De grote kosten spelen zich voornamelijk af voor de aanschaf van de kip die 5 tot 50 euro kost. Het is noodzakelijk om een kippenhok aan te schaffen als je kippen wil houden, waarvan de prijs kan variëren van 100 tot 1000 euro. Producten als een drinkemmer en automatische voerbak kost rond de 40 euro. Daarbij komen dan nog kosten voor speeltjes voor de kippen. Dit niet meer dan 10 euro per speeltje.

Laatste blogs

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.