Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Hoofdstuk 3: Duurzaam en milieubewust

Hoofdstuk 3: Duurzaam en milieubewust

Dit hoofdstuk geeft uitleg over het houden van je favoriete diertjes op een milieubewust manier. Maar wist je dat het houden van kippen zélf al duurzaam is? Ze eten het keukenafval op wat zorgt voor minder voedselverspilling. Ze produceren gratis eieren en zijn in te zetten als ongediertebestrijding. En ook kom je kosteloos af van je overgroeide gras en onkruid. Met als bonus gratis compost. Het houden van kippen heeft dus vele bijkomende voordelen.

Hoe verminder ik water- en voedselverspilling?

Drinkemmers met nippels dragen bij aan het verminderen van waterverspilling. Doordat het geen open bak is kan er geen water verloren gaan. Daarnaast kan in een open vak vuil komen, waardoor het water niet fris genoeg meer is om voor de kippen te drinken. Dit kan je voorkomen door het water op poten te zetten of op te hangen.

Voedselverspilling kan je verminderen door net als bij water voeremmers aan te schaffen. Doordat er geen sprake is van een open bak wordt het eten minder snel vies en is het lastiger voor de kippen om te knoeien. Tevens kan het verdelen van het voer gedurende de dag het verspillen van voedsel verminderen en geef daarbij de kippen een passende hoeveelheid aan voer, zodat er niets blijft liggen.

Naast drink- en voeremmers zijn er nog vele andere manieren om het voer te presenteren aan je kip.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis rutrum arcu et augue pulvinar, in egestas justo lacinia. Donec congue aliquet pharetra. Phasellus quam augue, faucibus blandit ante sit amet, aliquam tristique nunc. Nulla ornare purus in lorem pretium tempor. Donec finibus sem ut felis porta scelerisque. Proin eget dignissim ipsum. 

Wat zijn duurzame huisvesting opties?

De huisvesting speelt een belangrijke rol in het milieubewust houden van kippen. Het is aan te raden om een hok te kiezen dat gemakkelijk is af te breken of een lange levensduur heeft. Materialen als hout, metaal en kunststof voldoen hieraan. Daarnaast heeft de mate van isolatie invloed op de duurzaamheid. Een ideale isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter en koelte in de zomer beter behouden blijven. Hierdoor is extra koelen of verwarmen niet nodig, met als gevolg een vermindering van energieverbruik.

Hoe kan ik op een milieubewuste manier ongedierte bestrijden?

Niets is vervelender dan ongedierte bij je kippen en je wil hier graag dan ook zo snel mogelijk vanaf. Hiervoor zijn vele oplossingen, zowel milieubewuste als schadelijke mogelijkheden. 

In hoofdstuk 6 ‘Verzorging’ kan je meer terugvinden om deze beestjes zo duurzaam mogelijk te verwijderen.

Laatste blogs

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.