November is vaak de eerste maand van het jaar waar de vorst aan de grond komt. Dit is het moment dat kippenhouders te maken krijgen met bevroren drinkwater. Het drinkwater van kippen vorstvrij houden is erg belangrijk om dat kippen dagelijks vers drinkwater nodig hebben.
Er zijn verschillende manieren om het drinkwater vorstvrij te houden. De meeste effectieve is door gebruik te maken van een drinkbakverwarmer. Hiervoor heb je een stroomaansluiting bij het kippenhok nodig, daardoor kan het niet voor iedereen geschikt zijn.
Hoe kan je drinkwater van kippen vorstvrij houden?
- Suiker aan het drinkwater toevoegen
- De drinkbak voor kippen isoleren
- Een drinkbakverwarmer aansluiten
- Het kippen drinkwater in beweging houden
Kan ik suiker toevoegen aan het drinkwater?
De meningen over het toevoegen van suiker aan het drinkwater zijn verdeeld. Door het toevoegen van suiker aan het drinkwater verlaag je het vriespunt van het drinkwater. Maar het lichaam van de kip heeft vocht nodig om de suikers te verwerken. Bij teveel suiker krijg je het tegenovergestelde effect van wat je wil bereiken. Alcohol en zout verlagen door hun lagere molecuulgewicht het vriespunt nog beter alleen zijn dit absolute afraders. Van alcohol gaan kippen rare dingen doen en van zout krijgen ze dorst. Niet doen dus!
Voor de gezondheid van je kippen voeg je maximaal 25 gram suiker toe op 1 liter drinkwater. Vanwege het minimale effect en het ongewenste gevolg is het niet aan te raden om suiker toe te voegen aan het drinkwater.
Drinkbak voor kippen isoleren?
Dit is de slechte optie uit het rijtje. Wil je de drinkbak goed isoleren, moet je hem afsluiten . Maar dan kunnen de kippen er niet meer uit drinken. Isoleer je de drinkbak, dan kun je er alleen voor zorgen dat het water minder snel bevriest.
Je kunt wel het nachthok voor de kippen isoleren. Zorg hierbij voor een goede ventilatie, want je wilt condensvorming op de kippen voorkomen. Als je het nachthok goed isoleert, zal de temperatuur minder snel zakken tot onder het vriespunt. Zet het drinkwater binnen en kippen kunnen langer blijven drinken zonder dat het drinkwater bevriest. Daarbij is het wel belangrijk dat het niet te hard vriest, anders zijn er nog aanvullende hulpmiddelen nodig.
Een drinkbakverwarmer aansluiten
Om bevroren drinkwater bij je kippen te voorkomen, is een drinkbakverwarming aansluiten een goede oplossing. Een drinkbakverwarmer werkt op elektriciteit, dus je hebt een stroomaansluiting bij het kippenhok nodig. De verwarmingsplaat of -kabel geeft warmte af aan het drinkwater, waardoor het ook bij – voor Nederlandse begrippen – flinke vriestemperaturen van -15°C het drinkwater vorstvrij kan houden. De voordelen van een drinkbakverwarmer op een rij:
- Houd de kippendrinkbak tot -15°C vorstvrij
- Verschillende maten verkrijgbaar waardoor er altijd één op je drinkbak past
- Gebruiken zeer weinig stroom
- Zijn veilig voor de kippen
- Geen zorgen of de kippen wel of niet kunnen drinken
Een gemiddelde drinkbakverwarmer is erg betrouwbaar. Los van het merk is het een simpel apparaat die stroom omzet in warmte. Dit is zo weinig warmte dat er geen kans bestaat op vuur in het kippenhok, maar genoeg om het water vorstvrij te houden.
In Nederland hangt de temperatuur vaak rond het vriespunt. ‘s Nachts vriest het en overdag begint het weer te dooien. Kippen drinken niet als het donker is, waardoor een drinkbakverwarmer niet altijd nodig is. Toch geeft het rust om er een aan te sluiten in het kippenhok. Als het een keer niet gaat dooien hebben de kippen wel vers drinkwater en hoef je je er geen zorgen over te maken.
Een drinkbakverwarmer aansluiten op een accu
Stroom bij het kippenhok is niet vanzelfsprekend en onmogelijk om nog aan te leggen. Een kant en klare oplossing is er helaas niet, maar voor de handige Harry’s, knutselaars en doe-het-zelvers kun je een drinkbakverwarmer maken die aangesloten is op een accu.
het drinkwater in beweging houden
Door het drinkwater in beweging te houden heeft het minder kans om te bevriezen. Je kunt het water in beweging houden met een pompje die water verplaatst of met een luchtpompje die belletjes door het water heen blaast. Beide zijn al te koop voor één of twee tientjes. Door het water in beweging te brengen zal het water minder snel bevriezen, maar ook deze optie zal bij hele lage temperaturen is dit niet genoeg. In dit geval zal een drinkbakverwarmer toch nodig zijn.
Reacties