Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Wat is het ideale legnest voor kippen?

Legnesten zijn een belangrijk onderdeel bij de huisvesting van kippen. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om een goed kippenlegnest aan te schaffen of te bouwen.

Waar moet een goed legnest aan voldoen?

Een goed legnest…

  1. Laat de kip zich veilig voelen, meestal door gesloten zijden.
  2. Dient voor de gemiddelde kip 30x30x30 centimeter te zijn.
  3. Heeft eventueel een bovenkant die schuin afloopt zodat het schoon blijft.
  4. Staat iets van de grond (10-40 centimeter).
  5. Heeft geen kieren.
  6. Is ongeveer even hoog als de andere legnesten in het hok.

Daarnaast is het belangrijk dat je ongeveer één legnest per drie hennen hebt. Voor grotere kippenrassen is het beter als de legnesten ook groter zijn, 40 bij 40 centimeter zou een geschikte maat zijn. Voor krielkippen mogen de legnesten kleiner zijn. Het belangrijkste is dat de hennen ongestoord een ei kunnen leggen.

Waarom is een goed legnest belangrijk?

Het leggen van eieren duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Om veilig een ei te kunnen leggen, zoekt de hen een rustige en veilig plek uit. Wanneer je de kippen los hebt lopen en geen veilige plek hebt waar ze hun eieren kunnen leggen, zal je waarschijnlijk overal eieren terugvinden. Deze eieren kunnen al dagen oud zijn of je vind ze helemaal niet. Om dit te voorkomen, maak je gebruik van een legnest. Een goed legnest zorgt voor een veilig plek, waar je kip graag haar eieren legt.

Bloedluizen kunnen voor veel overlast zorgen bij kippen. Ze komen erg veel voor bij pluimvee, omdat het hok vaak wilde vogels aantrekt die de bloedluis bij zich dragen. De bloedluis kan ervoor zorgen dat je kippen bloedarmoede krijgen. Overdag verstoppen bloedluizen zich in kieren en naden. Door zoveel mogelijk naden af te sluiten, zorg je ervoor dat bloedluizen zich moeilijker kunnen verstoppen. Zo kun je mogelijk voorkomen dat bloedluizen zich nestelen in jouw kippenhok en wordt het bestrijden gemakkelijker.

Mijn kippen trappen of pikken de eieren kapot, hoe los ik dat op?

Niet alle kippen zijn even voorzichtig met hun eigen eieren. Sommige kippen hebben de vervelende eigenschap om de eieren kapot te pikken omdat ze een keertje de inhoud hebben geproefd en dit wel erg lekker vonden. Andere kippen zijn onhandig en trappen hem kapot of maken de eieren erg vies. Maak dan (of koop, zoals de foto hierboven) een legnest met een apart vakje waar de eieren naar toe rollen als ze gelegd zijn. zo kunnen de kippen er niet bij en kunnen de eieren niet beschadigen. Laat het plankje niet te schuin lopen want dan zal het ei kapot rollen.

Wat is het beste nestmateriaal?

Kippen zijn niet kieskeurig. Stro, hooi, zaagsel of niks… het maakt de kippen niet uit. Zolang de kippen een veilig gevoel hebben en het idee hebben dat de eieren uit kunnen komen is het goed. Als dit goed zit, zullen je ze als snel belonen met een vers eitje. Tabakstelen zijn voor een legnest een goede aanvulling. Door de geur houd dit de bloedluizen weg en nestelen ze zich niet in de kieren van het legnest. 

Deel dit artikel
Picture of Kippen.nl

Kippen.nl

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Reacties

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen