Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Wat betekent de code op eieren?

Op consumptie-eieren, staan in Nederland codes. Deze eiercodes hebben een betekenis. Eiercodes hebben de volgende vorm: x-NL-xxxx xx, waarbij de x’en voor een cijfer staan.

Dierenwelzijn

Het eerste cijfer van de code geeft aan hoe het met het dierenwelzijn van de legkippen gesteld is. Hierbij betekent 0 een biologisch ei (meest diervriendelijke), 1 een vrije-uitloopei, 2 een scharrelei en 3 een kip die geleefd heeft in koloniehuisvesting (minst diervriendelijke). Sinds 2012 is het in Nederland verboden om legkippen in kolonies huis te vesten. Eieren met de code 3 vind je niet meer in Nederland.

Biologische kippen krijgen meer ruimte, de mogelijkheid om naar buiten te gaan, krijgen biologisch voer en de snavels van de hennen worden niet gekapt.

Vrije-uitloopeieren komen van kippen die naar buiten kunnen. Vrije-uitloopeieren hebben meer ruimte dan eieren van scharrelkippen.

Scharreleieren komen van kippen die kunnen scharrelen in een schuur met strooisel op de grond. Ze kunnen niet naar buiten en hebben minder ruimte.

Land van herkomst

De twee letters die volgen geven aan uit welk land de eieren komen. Bijna alle eieren in Nederlandse supermarkten komen ook uit Nederland. In Nederland zijn er meer dan 46 miljoen leghennen, waarvan er ook veel worden geëxporteerd naar het buitenland.

Bedrijf van herkomst

De laatste cijfers geven aan uit welk pluimveebedrijf de eieren komen. Met behulp van deze cijfers kan gemakkelijk achterhaald worden waar een ei vandaan komt.

Voorbeeld toepassing eiercodes: op 25 juli 2017 heeft de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit pluimveebedrijven benadert om te onderzoeken of zij de stof fipronil aan hun kippen gaven. 180 pluimveebedrijven zijn preventief geblokkeerd. Met behulp van de eiercode konden zowel supermarkten als consumenten achterhalen of zij besmette eieren hadden.

Deel dit artikel
Picture of Kippen.nl

Kippen.nl

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Reacties

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen