Vitamine A
Vitamine B
Om voedsel om te kunnen zetten in energie hebben kippen vitamine B nodig. Ook de werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen worden gestimuleerd. In de ruiperiode kunnen kippen behoefte hebben aan meer vitamine B.
Net als vitamine A zit B veel verwerkt in voedsel. Door middel van snacks als meelwormen en luzerne kan je jouw kippen meer vitamine B geven.
Vitamine C
Fruit met vitamine C
- Kiwi’s (zonder schil)
- Sinaasappelen (zonder schil)
- Mandarijnen (zonder schil)
- Bessen
- Druiven (zonder zaden)
- Watermeloen (zonder schil)
- Perziken
- Mango’s
- Appels (zonder zaden)
Groenten met vitamine C
- Spruitjes
- Bladgroenten
- Paprika’s
- Bieten
- Selderij
- Komkommer
- Courgette
- Pompoen
- Broccoli
Vitamine D
Voornamelijk kuikens hebben een groot belang bij vitamine D. Het supplement helpt bij het vormen van het skelet, de snavel en nagels. Volwassen hennen hebben ook profijt van het middel, vitamine D versterkt namelijk de eierschalen.
Naast dat vitamine D in vele voersoorten is verwerkt, kan je meer vitamine extra toedienen door middel van supplementen.
Vitamine E
Tijdens de ruiperiode zijn kippen vatbaarder voor ziektes, in deze fase kan het verstandig zijn om extra vitamine E te geven. Vitamine E draagt een steentje bij aan het produceren van antistoffen tegen virussen en bacteriën. Daarnaast hebben hanen baat bij vitamine E, doordat het de vruchtbaarheid verbetert.
Vitamine E zit grotendeels verwerkt in voer, maar kan je nog extra aanbieden met groenten en zaden als broccoli, spinazie, oregano en zonnebloempitten.
Vitamine K
Vitamine K wordt door kippen zelf aangemaakt, maar dit is niet altijd voldoende. Deze vitamine is een aanvulling op de bloedstolling. In het geval van te weinig vitamine K bestaat de kans dat er inwendige bloedingen ontstaan in de lever, spieren of darmen.
Je kan de inwendige bloedingen voorkomen door meer vitamine K te geven in de vorm van supplementen of groenten (zie lijst vitamine C).
Reacties