Kippen houden betekent dat er af en toe ook moet worden toegegeven aan minder leuke klusjes, zoals het kippenhok schoonmaken. Het kippenhok ontsmetten gaat een stapje verder. De meeste ziektemakers voelen zich thuis in een vochtig hok met oud strooisel. Door een kippenhok regelmatig schoon te maken kan besmetting voorkomen worden. Soms is een grondige ontsmetting vereist om problemen te voorkomen of te behandelen.
Waarom moet ik het kippenhok ontsmetten?
Kippen zijn natuurlijk geen mensen en vinden het prima om door een vieze grond te lopen. Dat wil echter niet zeggen dat een kippenhok niet schoongemaakt hoeft te worden. In een onhygiënisch, vochtig hok is het namelijk wachten op infecties, die soms zelfs dodelijk kunnen zijn.
Bovendien kan ongedierte (muizen, ratten) weggehouden worden door regelmatig het hok schoon te maken. Dat is niet alleen prettig voor de kippen, maar ook voor de kippenhouder.
Wanneer een kippenhok ontsmetten?
Een kippenhok schoonmaken is periodiek altijd gewenst, maar een volledige ontsmetting is met name op bepaalde momenten aan te raden:
- Bij luizen, vlooien of mijt
- Bij bacterie- of virusziektes (zoals coccidiose of snot)
- Bij introductie van nieuwe dieren
In de eerste twee gevallen gaat het met name om het bestrijden van al aanwezige kippenziekten en plagen en voorkomen van verdere verspreiding. Het derde punt richt zich met name op preventie van ziekte bij nieuwe dieren, die vaak door stress een tijdelijk lagere weerstand hebben.
Stappenplan kippenhok ontsmetten
Het volledig ontsmetten van een kippenhok neemt wat tijd in beslag voor de beste resultaten. In de meeste gevallen is het volgende stappenplan optimaal.
1. Kippenhok schoonmaken: Verplaats de kippen tijdelijk en maak het volledige hok schoon. Verwijder strooisel, voedselresten en poep op stokken en andere objecten. Besteed extra aandacht aan naden en kieren, die broedplekken vormen voor allerlei ziektemakers. Gebruik afbreekbare eucalyptus reiniger voor diepe reiniging en spoel dit hierna grondig weg.
2. Ontsmetting van het kippenhok: Ga direct na de eerste reiniging over op ontsmetting. Dit wordt meestal gedaan met stoffen als Halamid-d, die de meeste ziektemakers doden. Besteed ook hier extra aandacht aan naden en kieren. Laat het kippenhok na de ontsmetting goed drogen.
3. Witkalk: Luizen, bloedluis en mijt zijn lastig te bestrijden en zullen na deze behandeling vaak nog achterblijven. Door witkalk aan te brengen in het kippenhok pak je ook deze parasieten aan. De witkalk werkt uitdrogend, waardoor de diertjes stikken en de kippen niet langer kunnen aanvallen.
Reacties