Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Waarvoor is maagkiezel eigenlijk?

Overal waar je kippen koopt staat aangegeven dat ze maagkiezel nodig hebben. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de voeding van de kippen. Maar waarvoor hebben kippen nou precies maagkiezel nodig? En hoeveel? De antwoorden op deze vragen leest u in deze blog.

Het verteringstelsel van kippen kan uit zichzelf moeilijk eten klein krijgen. Kippen hebben namelijk geen tanden en kunnen voer dus niet kleiner kauwen. Kippen lossen dit in het wild op door steentjes te eten, in de spiermaag wordt het voer dan door de ingenomen steentjes fijngemalen. Doordat het kleiner is kan het voer beter verteerd worden en de voedingsstoffen kunnen beter worden opgenomen in de dunne darm. Om dit na te bootsen is het van belang dat kippen maagkiezel (of andere kleine steentjes) tot zich kunnen nemen.

Welke maagkiezel hebben mijn kippen nodig?

Afhankelijk van de maat van de kippen kan je een maagkiezel kiezen. Zo kan je voor een kuiken het beste de kleinste maagkiezel gebruiken en voor grotere kippen de grootste maat.

Hoe vaak hebben mijn kippen maagkiezel nodig?

Maagkiezel is in de maag na een aantal weken zo ver gesleten door wrijving, dat de steentjes te klein zijn om nog te helpen bij het vermalen van het voer. Het is dan ook van belang dat je elke 8 weken een kip ongeveer 5 gram maagkiezel geeft.

Maagkiezel wordt regelmatig verward met kippengrit. Kippengrit zijn stukjes schelpen die een rijke bron zijn voor calcium – een belangrijke stof voor het maken van eierschalen – en zijn niet bedoeld voor het fijnmalen van voer.

Deel dit artikel
Picture of Kippen.nl

Kippen.nl

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Reacties

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen