Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Hoofdstuk 5: Voeding en Dieet

Hoofdstuk 5: Voeding en Dieet

Dit hoofdstuk is gewijd aan de wereld van kippenvoeding. De voeding van je gevleugelde vrienden speelt een belangrijke rol bij hun gezondheid en productiviteit. Om ervoor te zorgen dat jij klaar bent om kippen te houden kan je hier alles vinden over de voedselbehoefte van kippen.

Hoeveel voer hebben mijn kippen nodig?

Een kip eet gemiddeld 120 gram voer en drinkt 200 ml water per dag. Voor een krielkip is dit 60 gram en 100 ml. De ene kip heeft meer voedsel nodig dan de andere, dit hangt af van het kippensoort. Zoek daarom van tevoren per soort goed uit hoeveel eten jouw kippen nodig hebben. Het is aan te raden om het voer in de ren te zetten, daar is het goed toegankelijk en het voorkomt viezigheid in het nachthok. Geef je kippen genoeg voer voor een etmaal, op die manier blijft het voer vers en interessant voor je kippen.

Wat voor voeding hebben mijn kippen nodig?

De basis van het voer voor kippen bestaat uit een legkorrel of legmeel. Beide hebben sterke punten als je kippen zich snel vervelen is legmeel een uitkomst, ze doen dan langer over het opeten en hebben dus langer wat te doen. Ook zijn er mixen van voedsel te koop die de nodige voedingstoffen bevatten. Om dit voedsel goed te kunnen verteren eten kippen maagkiezels. Deze steentjes helpen de kippen bij het vermalen van het eten in de maag, doordat kippen geen tanden hebben kunnen zij het voer niet zelf vermalen. Zij kunnen dan ook niet zonder deze kleine steentjes. Je kan de kippen ook dagelijks trakteren op een tussendoortje dit geeft de kippen wat extra variatie en kan goed gebruikt worden om kippen te trainen en een band op te bouwen. 

In hoofdstuk 1 ‘Aanschaf’ is meer informatie te vinden over het gebruik van voer om kippen te trainen.

Wat je kippen nodig hebben hangt af van zijn levensfase, zo hebben kuikens voedsel nodig waar meer eiwitten en mineralen inzitten. Het lichaam van een kuiken heeft deze stoffen nodig om te groeien, maar maakt deze zelf niet aan. Dit maakt het extra belangrijk om eiwitten en mineralen toe te voegen bij het eten. Na 6 weken schakelen de kippen langzamerhand over op opfokvoer. Hier zitten minder eiwitten in dan in het voer voor kuikens, maar meer dan in het ‘normale’ voer. Deze opfokperiode is verdeeld in twee delen, opfokvoer 1 en 2. Na 20 weken zijn ze oud genoeg om over te stappen naar volwassen voedsel. Als ze gaan leggen kan het zijn dat ze meer calcium nodig hebben, ze hebben dan niet genoeg aan het calcium in de legkorrel om een eischaal te kunnen produceren. Dit kan je extra toedienen doormiddel van bijvoorbeeld schelpengrit.

In de winter hebben kippen behoefte aan meer calorieën en dus meer eten, onder andere zonnebloempitten bevatten de nodige extra calorieën voor je kippen. Ook granenmixen en gedroogde insecten zijn hierbij een uitstekende aanvulling.

Kan ik mijn kippen keukenafval voeren?

Kippen zijn echte alleseters, je kan ze dus wel degelijk keukenafval te eten geven. Schillen van vruchten als citrus, bananen, kiwi’s, en uien kan je wel beter weggooien. Deze hebben namelijk een slechte invloed op de leg. Andere producten die je je kip beter niet kan voorschotelen zijn avocado, prei, rauwe aardappel, kaas, yoghurt, knoflook, honden- en kattenvoer. Dit voedsel is niet goed voor kippen door bepaalde stofjes die de producten bevatten, van sommige producten kunnen kippen zelfs verlamt raken.

Laatste blogs

Wat heb ik aan een automatische kippendeur?

De automatisch kippendeur zorgt ervoor dat het deurtje van het nachthok volledig automatisch wordt geopend en gesloten. Het biedt veel gemak. Je hoeft het nu niet meer zelf te doen, je kunt nooit meer vergeten om het hok dicht te doen. Maar je kan nu ook met gerust hart een

Lees verder »

Wat is het ideale legnest voor kippen?

Legnesten zijn een belangrijk onderdeel bij de huisvesting van kippen. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om een goed kippenlegnest aan te schaffen of te bouwen. Waar moet een goed legnest aan voldoen? Een goed legnest… Laat de kip zich veilig voelen, meestal door gesloten zijden. Dient voor de

Lees verder »

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.