Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

Hoofdstuk 10: Tentoonstellingen en wet- en regelgeving

Hoofdstuk 10: Tentoonstellingen en wet- en regelgeving

Dit hoofdstuk biedt informatie over participeren in tentoonstellingen en richtlijnen met betrekking tot het houden van kippen. Wil weten hoe je kippen het beste voorbereid op een tentoonstelling of wil je antwoord op een andere vraag over kippenshows en wet- en regelgeving, lees dan dit hoofdstuk.  

Tentoonstellingen

Welk voordeel heeft het bezoeken van een tentoonstelling?

Je kan een kippententoonstelling vergelijken met een schoonheidswedstrijd. De keurmeesters kiezen uit welke kip het gezondst en raszuiver is. Je werkt dus een langere tijd aan het verzorgen van je kip, met als doel met die perfecte kip een prijs te winnen. Ook is een tentoonstelling bezoeken interessant als je jouw kennis over kippen en connecties wil verbreden.

Hoe kan ik meedoen aan een tentoonstelling?

Om mee te mogen doen aan een tentoonstelling moet je de nodige stappen nemen. Als eerste is het verplicht om lid te zijn van een kleindiervereniging. Onder andere vanuit deze verenigingen worden tentoonstellingen georganiseerd. Het beste is dat de vereniging aansluit op de kippen die je fokt en tentoon gaat stellen. Via hun kan je vaak de nodige informatie krijgen die nodig is om mee te doen aan hun tentoonstellingen. Om te checken of een kleindiervereniging in overeenstemming is met de wet kan je kijken op kleindierliefhebbers.

Naast je bij een goede vereniging aansluiten moeten je kippen ook voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten de dieren geringd zijn en moeten ze ingeënt zijn tegen de pseudovogelpest.

Hoe bereid ik mijn kip voor op een tentoonstelling?

Om kans te maken op de winst is het van groot belang dat je kip in topvorm is. Je kip moet vrij zijn van ziektes en ongedierte, een gezond gewicht hebben en verzorgde veren. De voorbereiding begint dan ook al maanden van tevoren. Dit begint met een gebalanceerd dieet voor je kippen en een goede leefomgeving van groot belang.

Naast dat je kippen zich in goede gezondheid moeten bevinden is het ook noodzakelijk om je kippen te trainen voor een tentoonstelling. Zo’n show kan zorgen voor veel stress bij een kip, dit is niet prettig voor de kip en je kip kan erom gediskwalificeerd worden. Je bereid je kip voor op de show door hem dagelijks vast te houden, hierdoor raakt de hen/haan eraan gewend om opgetild te worden. Ook is het belangrijk dat je de vleugels uitstrekt en je ze met de hand onder hun lichaam optilt. Op die manier worden ze tijdens de tentoonstelling gekeurd. Tijdens de show zitten de kippen in een klein hok, om ze daarop voor te bereiden kan je het beste je kip een week van tevoren in een klein hok houden. Daarbij kan het verstandig zijn om dat hok op een drukke plek neer te zetten, op die manier went de kip aan langslopende mensen.

Een glanzende kip zorgt voor pluspunten bij de jury. Dit maak je waar door 4 dagen voor de show je kip te wassen. Hoe je dit het beste doet kan je lezen in hoofdstuk 6 ‘Verzorging’.

Wet- en regelgeving

Wat mag ik wel/niet met betrekking tot kippen?

Hoe leuk het ook is om kippen te houden, er zijn wel regels waar je als kippenhouder je aan moet houden. In de wet- en regelgeving wordt er onderscheid gemaakt tussen hobbypluimvee houders en commercieel gebruik. De grens ligt bij 250 kippen, wie dus minder dan 250 kippen bezit is een hobbyist. Over het algemeen hebben hobbyisten weinig te maken met regels. Wel moeten ze zich houden aan de wet dieren en het besluit van houders van dieren. Dit houdt kort gezegd in dat dieren geen pijn mogen lijden en dat je ze niet mag verwaarlozen.

Verder zijn er een aantal ingrepen die niet meer toegestaan zijn.

  • Een deel van de sporen van hanen verwijderen.
  • Het verwijderen van de achterste teen bij alle hanen.
  • De kammen bij bruinen hanen in de leg- vaccinsector verwijderen.
  • Leewieken
  • Snavels bij pluimvee inkorten.

Zoals eerder genoemd in dit hoofdstuk moeten je kippen, indien je naar een tentoonstelling gaat, ingeënt zijn tegen Pseudovogelpest en moeten de kippen een ring om de poot hebben. Als je je kippen alleen voor jezelf houdt, hoeft het dier niet aangemeld te worden of een ring om zijn poot.

Kippen worden vaak gehouden als afvalverwerkers en alhoewel je ze zeker een aantal groente kan geven kunnen ze lang niet alles verwerken. Het is dan ook verboden om etensresten te voeren aan kippen. 

Lees daarom het hoofdstuk 5 ‘voeding en dieet’ om zeker te weten wat je kip wel en niet mag eten.

Laatste blogs

Welke vitamines hebben mijn kippen nodig?

Ondanks dat kippen in hun 10.000 jarige bestaan hebben bewezen dat ze sterke dieren zijn, kunnen ze zo nu en dan wel een steuntje in de rug gebruiken. Vitamines zijn de ideale middelen die de hulp bieden die de kippen nodig hebben. Vitamines A, B, C, D, E en K

Lees verder »

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.