Hoofdstuk 6: Verzorging
Het spik en span houden van een kip en hok kan een uitdaging zijn. Aangezien ze de hele dag buiten doorbrengen door weer en wind en in modderige omstandigheden. Het regelmatig schoonmaken van met name het kippenhok is dan ook belangrijk. Hoe je dit het beste doet lees je hieronder.
Hoe vaak moet ik het hok schoonmaken?
Het is belangrijk om wekelijks het nachthok en legnest van je kippen schoon te maken. Daarbij is het aan te raden om het reinigen grondig te doen. Een schoon hok voorkomt ziektes en trekt minder snel ongedierte aan. Bij een houten nachthok kan het lastig zijn om het hok goed schoon te krijgen, uitwerpselen en urine kunnen in het hout trekken. Een nachthok van kunststof of metaal kan dit voorkomen.
Hoe vaak moet ik het eten en drinken verschonen?
Het is gewenst om het voer en drinkwater van de kip dagelijks te verschonen.
Meer informatie over voer is te vinden in Hoofdstuk 5.
Hoe vaak moet ik mijn kip schoonmaken?
In principe hoeven kippen niet gewassen te worden, zij doen dit zelf. Doormiddel van zeen zandbad houdt een kip zichzelf schoon en hoeft ze normaal gesproken daarnaast niet gewassen te worden. Voor kippen die veel voetbevedering hebben, onder de parasieten zitten of gewoon kippen die er een potje van hebben gemaakt kan het verstandig zijn om ze te wassen. Je wast een kip door haar voorzichtig onder te dompelen in handwarm water. Hierbij moet je goed tegen de veerrichting in strijken, zo raak je goed het dons. Vervolgens gebruik je baby shampoo om je fladderende vriend weer schoon te krijgen. Let hierbij wel goed op dat de kip geen shampoo binnenkrijgt. Na de kip grondig uitgespoeld te hebben strijk je met de veerrichting mee om zoveel mogelijk water uit de veren te krijgen en droog je haar af. Zorg voordat je haar terug in het hok stopt ervoor dat de kip helemaal droog is, kippen zijn erg gevoelig voor tocht. Door het wassen is de beschermende laag van zijn verenkleed af, laat haar daarom een week na het wassen pas weer in de regen rondlopen.
Wat moet ik verder doen om mijn kip goed te verzorgen?
Tijdens bepaalde seizoenen hebben kippen een extra steuntje in de rug nodig. Je maakt ze blij met een drinkbakverwarmer in de winter is die essentieel, zo voorkomt je dat het water voor de kippen bevriest. In de zomer kan je de drinkbakverwarmer links laten liggen. Algen vormen sneller is te warm water. Zet daarom de drinkbak op een schaduwrijke plek. Bij tempraturen van meer dan 30 graden kan het in het nachthok te warm worden voor kippen. Laat in dit soort gevallen dan de deur open, zodat ze buiten kunnen afkoelen.
In de winter is het ook verstandig om een drinkbak van kunststof te hebben. Een metalen blijft vaak erg koud, wanneer een kip met zijn lellen tegen de bak aankomt kan ze vastvriezen. Indien het gaat om lichte vorst in de nacht kan je de drinkbak ook naar binnen halen en ’s ochtends weer buiten zetten. Kippen hebben hier verder geen last van, zij drinken niet in de nacht.
Voor kleine kippen, vechtrassen en krulvederige kan in de winter extra warmte in het nachthok een uitkomst zijn. Deze kippen en hebben niet genoeg aan hun eigen lichaamswarmte en hebben die extra warmtebron nodig.
Doordat lellen, kammen en poten in de winter door condensvorming kunnen bevriezen, hebben deze lichaamsdelen meer verzorging nodig. Het snel bevriezen kan aanzienlijk verholpen worden door de delen in te smeren met vaseline. Bij kippen met veel voetbevedering kan ijs vast klonteren in de veren. Dit kan je het makkelijkst oplossen door de poten te föhnen. Let daarbij wel op dat de kip genoeg afkoelt voordat ze weer naar buiten gaat.
Wat als laatste ook fijn is voor kippen in de winter is het hok en de ren vrijmaken van sneeuw. Dan kunnen de kippen weer fijn rondscharrelen.
Kippen kunnen ook ziektes krijgen, in hoofdstuk 9 ‘Gezondheid en ziektepreventie‘ lees je wat je kan doen tegen deze kwalen.
Wat moet ik doen tijdens de rui?
De rui is een proces waarbij kippen hun oude veren plaats maken voor nieuwe veren. Dit is een jaarlijkse gang van zaken en duurt 1 tot 2 maanden. Het vormen van een nieuw lakenpak kost veel energie, daarom leggen ze in deze periode geen eieren. Het kost zelfs zoveel energie dat de lellen en kam van de kippen kleiner worden en de kop bleek wordt. In deze fase zie je extra duidelijk welke kippen slecht leggen en welke goed. Goede legkippen ruien sneller dan slechtere legkippen. Voor het maken van nieuwe veren zijn veel eiwitten nodig. Het is dan ook aan te raden om het voer hierop aan te passen en eiwitrijk eten te geven. Het eten van gedroogde insecten draagt hieraan bij. Iets wat je ook kan geven aan een kip in de rui is kuikenopfokvoer, hier zitten veel eiwitten en weinig calcium in.
Laatste blogs
Waarom is het zo belangrijk om het kippenhok te ontsmetten?
Kippen houden betekent dat er af en toe ook moet worden toegegeven aan minder leuke klusjes, zoals het kippenhok schoonmaken. Het kippenhok ontsmetten gaat een stapje verder. De meeste ziektemakers voelen zich thuis in een vochtig hok met oud strooisel. Door een kippenhok regelmatig schoon te maken kan besmetting voorkomen
De rui, hoe zit dat?
In het najaar worden de dagen korter en het weer kouder. Voor kippen is dit het moment dat de rui wordt ingezet. Dit is een proces waarbij de oude veren vervangen worden door nieuwe veren die de kippen warm houden tijdens de winter. Het ruiproces kan wel acht weken duren
Hoe voorkom je dat het drinkwater bevriest?
November is vaak de eerste maand van het jaar waar de vorst aan de grond komt. Dit is het moment dat kippenhouders te maken krijgen met bevroren drinkwater. Het drinkwater van kippen vorstvrij houden is erg belangrijk om dat kippen dagelijks vers drinkwater nodig hebben. Er zijn verschillende manieren om