Sinds 20 januari 2024 online!  Hierdoor kunnen sommige functionaliteiten nog ontbreken.

kippen.nl logo

Hoofdstuk 7: Eieren

Hoofdstuk 7: Eieren

Heerlijk elke ochtend een vers eitje, maar elke ochtend zoeken naar de eieren is minder prettig. Om er vervolgens achter te komen dat je kippen per ongeluk de eieren kapot hebben gepikt. En als je dan een heel ei hebt gevonden zit hij onder de modder. Niet de beste start van de dag. Tips om dit doemscenario te vermijden kan je vinden in dit hoofdstuk.

Welk kippenras legt de eieren die ik zoek?

Een ei wordt beïnvloed door vele factoren, waarbij de ene factor genetisch bepaald is en de andere beïnvloed kan worden door voedsel. Om erachter te komen wat voor kippenras jouw gewenste ei legt kan je het beste kijken bij kippenrassen. Ben je er nog niet helemaal uit wat je voor eieren wil, lees dan vooral verder.

De één heeft het liefst witte eieren, terwijl een ander liever bruine eieren in zijn koelkast ziet liggen. Je kan aan de kleur van de oorlellen zien welke kleur eieren ze leggen. Kippen met witte oorlellen wijzen om witte eieren en bruine eieren worden gelegd door kippen met rode lellen. Naast de twee gebruikelijke kleuren bestaan en ook blauwgroene eieren. Deze worden onder andere gelegd door de bekende Araucana kippen. De eieren zijn blauw door een gen die deze kippen bij zich dragen.

Ook op gebied van eierproductie zijn er vele keuzes. Als je elke dag een vers eitje wil kan je het beste legkippen aanschaffen. De legkip legt zoals de naam al aangeeft het grootste aantal eieren, ze leggen 5 tot 7 eieren per week. In vergelijking met de sierkip is dit veel meer, want een sierkip legt zo’n 2 tot 4 eieren per week. Indien je overweegt om krielkippen te houden is het goed om te weten dat krielen minder eieren leggen dan ‘gewone’ kippen, hun legcapaciteit is lager.

Wil je van een specifiek ras weten hoeveel eieren ze leggen, bekijk dan kippenrassen.

Hoe optimaliseer ik de eieren van mijn kippen?

De productie van eieren kan je stimuleren door eiwitrijk voer te geven, daardoor blijft de eierproduct constant. In principe moeten kippen voldoende hebben aan het basisvoer, dit moet ongeveer 16% aan eiwitten bevatten. Calcium is belangrijk voor vele goede eieren, calcium hebben de kippen nodig om sterke eischalen te kunnen maken. Ook stress is een factor die de productie van eieren kan verminderen, zorg daarom voor genoeg ruimte en de juiste hiërarchie.

Bekijk voor meer informatie 5 ‘Voeding en dieet’.

Hoe kan ik het makkelijkst eieren verzamelen?

De eieren terugvinden van je kippen kan een aardige opgave zijn. Je hebt het hok al 10 keer gecontroleerd, maar later kom je erachter dat je er toch één hebt gemist. Dit kan je voorkomen door een legnest te nemen. Dit is een product die speciaal is gemaakt om op een efficiënte en veilige manieren je eieren te verzamelen. Je kippen kunnen niet meer per ongeluk op eieren gaan staan en de eieren blijven schoon. Voor elke 3 kippen heb je 1 legnest nodig, zorg er daarbij voor dat alle legnesten hetzelfde zijn en op dezelfde plek staan. Kippen kunnen namelijk best verwend zijn enkel op de plek leggen die hun voorkeur heeft, waardoor een ander legnest weinig tot niet gebruikt wordt. Een legnest staat het beste op een donkere plek waar de kippen genoeg privacy hebben.

Wist je dat? De smaak van het ei wordt beïnvloed door wat de kip eet. Als in het voer van een kip maïs zit verwerkt kan het ei zoeter smaken.

Laatste blogs

Kippen in het gras
Welzijn

Waarom is het zo belangrijk om het kippenhok te ontsmetten?

Kippen houden betekent dat er af en toe ook moet worden toegegeven aan minder leuke klusjes, zoals het kippenhok schoonmaken. Het kippenhok ontsmetten gaat een stapje verder. De meeste ziektemakers voelen zich thuis in een vochtig hok met oud strooisel.  Door een kippenhok regelmatig schoon te maken kan besmetting voorkomen

Lees verder »
Kippen in het gras
Welzijn

De rui, hoe zit dat?

In het najaar worden de dagen korter en het weer kouder. Voor kippen is dit het moment dat de rui wordt ingezet. Dit is een proces waarbij de oude veren vervangen worden door nieuwe veren die de kippen warm houden tijdens de winter. Het ruiproces kan wel acht weken duren

Lees verder »

Hoe voorkom je dat het drinkwater bevriest?

November is vaak de eerste maand van het jaar waar de vorst aan de grond komt. Dit is het moment dat kippenhouders te maken krijgen met bevroren drinkwater. Het drinkwater van kippen vorstvrij houden is erg belangrijk om dat kippen dagelijks vers drinkwater nodig hebben. Er zijn verschillende manieren om

Lees verder »

Handboek - Starten met Kippen Houden

Vul je e-mailadres in en start goed voorbereid met het houden van kippen

Voeg suggestie toe

Geef hieronder je suggesties door.

Na insturen beoordelen wij of dit ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Stuur je foto in

Na insturen beoordelen wij of deze ook daadwerkelijk geplaatst kan worden.